Waarom zijn wij groot voorstander van glas-glas zonnepanelen
Wij zijn groot voorstander van het gebruik van glas-glas panelen. Normale panelen hebben glas aan de voorkant, maar kunststof folie aan de achterkant. Dat beperkt de levensduur, omdat de folie uiteindelijk (na 10 tot 25 jaar) vocht doorlaat en dan gaat het paneel uiteindelijk stuk. Glas-glas panelen hebben een achterkant van glas en hebben bovenstaand probleem dus niet en hebben een levensduur van 40+ jaar. En ze hebben enkele andere voordelen, zoals: - Beter bestand tegen mechanische krachten (stoten bij installatie, hagel, wind, etc.)
- Betere warmtegeleiding.
Er is wel een meerprijs van ongeveer 25-50% per paneel, afhankelijk van merk en type. Maar op systeemniveau is dat verschil vaak maar 10-20% en dat is dus 1 a 2 jaar langere "terugverdientijd", maar vele jaren langer werkende panelen.
Mooi en duidelijk filmpje van SolarWatt:
Wat zijn de mogelijke problemen van glas-folie zonnepanelen, die voorkomen worden bij gebruik van glas-glas zonnepanelen:
- Veroudering van de plastic folie op de achterkant, waardoor er scheurtjes ontstaan, waar dan weer vocht in trekt. (dit paneel is wel heel slecht, want het was pas 8 jaar oud!) Als het vocht bij de cellen komt, begint de opbrengst terug te lopen en uiteindelijk zal delaminatie optreden.
- Delaminatie, dus het loslaten van de verschillende lagen (glas, lijm, cellen, lijm en folie) van het laminaat, als gevolg van indringing van vocht. De panelen op de foto zijn van Shell en werden verkocht tussen 2005 en 2010. Als ze van die vlekken hebben, zullen ze ook niet veel meer opbrengen.
- Het laatste plaatje is van een afgebrand paneel. Merk op dat dit paneel en de omringende panelen delaminatie vertonen. Ik weet niet en ik zeg niet dat de brand ontstaan is door de delaminatie, maar het is een (indirecte) mogelijkheid. Brand ontstaat meestal omdat het doosje met de aansluitingen achterop het paneel te heet wordt. (Er zit namelijk een zogenaamde diode bij de aansluitingen, die een onbalans probeert op te lossen. Maar bij teveel onbalans kan hij het niet meer aan en kan te heet worden.) Een paneel in onbalans (bijv. door delaminatie) zal er voor zorgen dat de aansluitingen sneller heet worden.
Merk ook op dat glas-folie panelen kunnen branden of smeulen en glas-glas panelen niet.
- De extra investering voor glas-glas panelen is echt de moeite als je lang met je zonnepanelen wilt doen. Je kan ook uitrekenen dat het op de lange termijn ook echt voordeliger is. Merk op dat bijv. 25% duurdere panelen zorgen dat het systeem als geheel ongeveer 10% duurder wordt.
Glas-glas zonnepanelen. Helaas op dit moment nog een minderheid in de markt, maar ze worden steeds meer verkocht en ik denk zelf dat dat de toekomst is. Waarom: normale zonnepanelen (ook die van LG, die helaas geen glas-glas panelen maakt) hebben glas aan de voorkant, maar de achterkant is afgesloten met plastic folie. Nu is dat wel hele goede folie, maar de levensduur is toch eindig. Uiteindelijk begeeft deze folie het en begint vocht door te laten en als dat vocht bij de cellen komt, is dat het begin van het einde van het paneel. Afhankelijk van de kwaliteit van het paneel/folie gebeurt dit na tussen de 8 (hele slechte panelen) tot 25 jaar (goede panelen). De opbrengst van het paneel neemt dan plotseling af en even later is het over en uit.
Als een paneel aan de achterkant ook met glas is dichtgemaakt, gaat dit in principe veel langer mee. We weten niet goed hoe lang (oude huizen met 400 jaar oud glas doen het nog prima!), maar de oudste glas-glas panelen zijn 40 jaar oud en vertonen nauwelijks afname van opbrengst. Verder heeft de constructie van glas-glas nog meer voordelen. Het is bijvoorbeeld steviger en kan dus beter tegen hagel. Het beschermt de cellen ook beter tegen een hoop andere ongewenste invloeden van buitenaf.
Gemiddeld zijn glas-glas zonnepanelen wel iets duurder (25 tot 50% op paneelniveau, maar 10-20% op systeemniveau), maar voor een levensduur die vrijwel zeker sowieso 2 keer zo lang is, is dit een goede deal, nog los van de andere voordelen. Mensen hebben nu de neiging om de terugverdientijd te optimaliseren (zo kort mogelijk) en daarom bijvoorbeeld de meerprijs voor glas-glas panelen niet uit te geven. Maar dan hebben ze een systeem wat zich misschien na 7 jaar terugverdient, ipv. na 9 of 10 jaar, maar wat vervolgens na misschien 12, 15 of 20 jaar stuk gaat. Met betere panelen voor iets meer geld is de terugverdientijd iets langer, maar als de panelen vervolgens meer dan 25 jaar en waarschijnlijk 40 jaar of langer meergaan, is dat een veel betere deal, natuurlijk. Duurzamer en beter voor het milieu ook, want over 12 jaar je zonnepanelen al moeten afdanken en weer nieuwe kopen is ook niet goed voor de wereld…
Nee, dat zijn zeker geen mooie plaatjes. Daarom wil ik mensen ook behoeden voor deze narigheid. Zowel qua lange-termijnkosten (nu iets duurder, maar veel langere levensduur en meer opbrengst), qua duurzaamheid (opnieuw veel langere levensduur en meer opbrengst) en qua veiligheid (minder brandgevaar en beter bestand tegen hagel, etc.) zijn glas-glas panelen echt de meerprijs waard.
Contact:
Dave van Dongen
GreenTec Sense
06 4592 7555
www.greentecsense.nl